Monday 14 April 2008

Prawn Paprik

Resipi Paprik Udang

Udang Kertas atau Harimau
Cili Kisar (cili serbuk, bawang besar, bawang putih dan belacan)
Sebatang serai (dititik)
Sos Tiram, kicap masin dan kicap manis
Daun limau purut

Sayur-sayuran

Kacang panjang
Putik Jagung
Tomato
Bunga Kobis
Kacang Sepat
Bawang besar (dipotong bulat)
Karot

Cara-caranya

Tumis cili kisar bersama minyak sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, dan kicap. kemudian masukkan karot.

Apabila karot hampir empuk, masukkan udang dan sayuran yang lain bersama hirisan daun limau purut. Akhir sekali masukkan tomato dan garm secukup rasa.

Angkat apabila semua sayur masak. Sedap dimakan bersama nasi.



No comments: