Recipe For Kuih Ketayap or Kuih Gulung
Bahan Kulit (Batter)
1 cawan tepung gandum
1 cawan jus air pandan ( mesin 5 helai pandan + 1 cawan air)
1/2 cawan santan / susu segar
1 biji telur
Beberapa titik pewarna hijau
Secubit garam
Bahan Inti
150g gula merah
3 sudu besar gula
1/2 cawan air
1/2 cawan kelapa parut ( dessicated coconut)
(nota: sekiranya tiada pandan, gantikan 1 cawan jus pandan dengan 1 cawan air dan tambahkan pewarna hijau)
Cara-cara
- Untuk Inti, masukkan bahan ini ke dalam periuk.
- Masak di atas api sederhana dan kacay sehingga sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
- Untuk kulit, masukkan semua bahan ke dalam 'blender' dan kisar. Tapiskan bahan yang telah dikisar.
- Panaskan 'non-stick pan' yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
- Tuangkan 1 senduk adunan & lenggangkan 'non-stick pan' supaya adunan rata & nipis.
- Setelah masak, angkat dan ketepikan.
- Masukkan inti ditepi dan lipatkan bahagian kiri dan kanan dan gulung kemas-kemas.
- Lakukan sehingga selesai.
No comments:
Post a Comment