Saturday, 15 September 2007

Kurma Daging

Recipe For Kurma Daging (Beef Korma)

500g daging
100 ml santan
450 ml air

Bahan Kisar:
3 tbsp rempah kurma
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan Tumis:
2 inci kulit kayu manis
1 bunga lawang
5 bunga cengkih
1 biji buah pelaga
3 tbsp minyak masak

1 biji cili merah
1 biji cili hijau
250g ubi kentang ( potong 4 )
Garam secukup rasa

Cara-cara

1. Kisar semua bahan kisar bersama 1 cawan air sehingga lumat,
2. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan tumis bahan tumis,
3. Masukkan rempah yang dikasar dan masak sehingga naik wangi,
4. Masukkan daging dan air serta santan dan masak sehingga daging empuk dengan api perlahan,
5. Masukkan ubi kentang yang telah dipotong dan masak sehingga hampir empuk.
6. Masukkan cilimerah dan cili hijau yang telah dibelah dua dan masak sehingga mendidih.
7. Masukkan garam dan hirisan daun sup,
8. Biarkan di atas api yang perlahan sehingga pecah minyak.
9. Sedia untuk dihidangkan

No comments: