Saturday, 23 August 2008

Apam Balik

Sambil tengok tv lepas lunch, dok fikir nak masak apa untuk minum petang. Teringin nak makan apam balik. Kalau kat Malaysia, boleh pie beli je kat pasar malam. Duduk merantau nie, semuanya kena masak sendiri. Belek punya belek buku resipi ada resipi apam balik. So apalagi....terus pie masak.... masak dalam non stick pan je... tapi rasanya kurang garing and rangup mungkin api kuat sangat...next time kena perlahankan api tu sikit....tapi rasa apam balik tu memang ada. Siap untuk minum petang hari tu.... Kalau nak cuba, cuba la seperti resipi dibawah.
















Resipi Apam Balik


2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 camca kecil soda bikarbonat
1 camca kecil pewarna kuning
1 biji telur
2 cawan air
1/2 camca kecil baking powder

Untuk tabur:

1 cawan kacang tanah (digoreng tanpa minyak kemudian di kisar / tumbuk kasar jgn terlalu halus)
1 tin jagung (kat sini tak dak jagung mcm kat Malaysia, so I blend 1 small can sweet corn dan masak dengan 2 tbsp of custard and 2 tbsp milk, masak sampai pekat)

1 cawan gula
sedikit mentega


Cara-Cara

  1. Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan pewarna kuning. Pukul sehingga sebati.
  2. Masukkan tepung dan pukul lagi supaya ianya tidak bergentel.
  3. Panaskan non-stik pan, ambik satu senduk dan tuangkan ke dalam pan dan lenggang pan untuk menipiskan dan meratakannya.
  4. Tutup pan sebentar, apabila 1/2 masak, tabur bahan tabur tadi dan masak sehingga kekuningan.

Makan panas-panas.....hemmm sedapnya.

No comments: