Resipi Apam Balik
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 camca kecil soda bikarbonat
1 camca kecil pewarna kuning
1 biji telur
2 cawan air
1/2 camca kecil baking powder
Untuk tabur:
1 cawan kacang tanah (digoreng tanpa minyak kemudian di kisar / tumbuk kasar jgn terlalu halus)
1 tin jagung (kat sini tak dak jagung mcm kat Malaysia, so I blend 1 small can sweet corn dan masak dengan 2 tbsp of custard and 2 tbsp milk, masak sampai pekat)
1 cawan gula
sedikit mentega
Cara-Cara
- Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan pewarna kuning. Pukul sehingga sebati.
- Masukkan tepung dan pukul lagi supaya ianya tidak bergentel.
- Panaskan non-stik pan, ambik satu senduk dan tuangkan ke dalam pan dan lenggang pan untuk menipiskan dan meratakannya.
- Tutup pan sebentar, apabila 1/2 masak, tabur bahan tabur tadi dan masak sehingga kekuningan.
Makan panas-panas.....hemmm sedapnya.
No comments:
Post a Comment