Resipi Untuk Donut
3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar (pada suhu bilik / dipanaskan sedikit)
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening/butter
5 cawan tepung gandum
minyak untuk mengoreng
Cara-cara
- Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl) biar 5 minit sehingga berbuih.
- Masukkan sus, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung gandum. Gaul sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia menjadi licin dan tidak melekat pada tangan.
- Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik 2 kali ganda.
- Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canai doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong dengan donut cutter or bahagikan doh kepada 18 bahagian yang seimbang. Bulatkan doh, buat lubang tengah guna dengan jari. I guna tudung botol.
- Tutup doh dengan kain kering dan rehatkan selama 30 minit sehingga naik 2 kali ganda. Panaskan minyak dan goreng dengan api perlahan sehinga perang keemasan. Salut dengan icing/chocolate semasa donut masih panas.
Source of recipe from mekarmewangi.blogspot.com
No comments:
Post a Comment