Sunday, 7 September 2008

Mee Hailam



Resipi untuk Mee Hailam (6 orang)

500g mee kuning (homemade mee)
300g udang sederhana besar
1 keping dada ayam (atau mana bahagian ayam, i gunakan chicken thigh)
1 biji capsicum hijau, merah (dipotong dadu)
4 kelopak kobis (dihiris)
2 biji tomato (dibelah 4)
1 cawan taugeh ( tak masukkan pun )
2 keping tauhu goreng (dihiris ) pun I tak masukkan

Bagi sayuran I masukkan cauliflower, broccoli,baby corn and carrot.

3 ulas bawang putih ( ditumbuk lumat )
3 camca besar sos tiram
2 camca besar sos lada hitam
1 camca besar sos abalone
1/2 camca teh minyak bijan ( I gunakan vegetable oil aje)
(gaul semua sos dan minyak bijan dalam satu bekas)
1 camca teh kicap pekat
1 camca besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Garan dan gula secukup rasa.

Cara-cara


  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan campuran sos kicap pekat dan ayam; kacau sehingga sebati. Apabila ayam hampir masak masukkan 1 liter stok ayam dan udang dan masak sehingga mendidih. (Original resipi gunakan stok udang).
  2. Masukkan sayuran yang disediakan kecuali tomato dan kobis, garam dan gula secukup rasa. Masakkan sehingga sayuran agak empuk.
  3. Masukkan kobis, tomato, mee dan gaul sebati. Kemudian masukkan bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuat.
  4. Hidang dengan hiasan bawang goreng dan hirisan daun bawang dan sedap dimakan panas-panas.
  5. Jika sukakan pedas, boleh dipotong cilipadi.

Source of recipe from Myresipi.com.my

No comments: