Resipi untuk Mee Hailam (6 orang)
500g mee kuning (homemade mee)
300g udang sederhana besar
1 keping dada ayam (atau mana bahagian ayam, i gunakan chicken thigh)
1 biji capsicum hijau, merah (dipotong dadu)
4 kelopak kobis (dihiris)
2 biji tomato (dibelah 4)
1 cawan taugeh ( tak masukkan pun )
2 keping tauhu goreng (dihiris ) pun I tak masukkan
Bagi sayuran I masukkan cauliflower, broccoli,baby corn and carrot.
3 ulas bawang putih ( ditumbuk lumat )
3 camca besar sos tiram
2 camca besar sos lada hitam
1 camca besar sos abalone
1/2 camca teh minyak bijan ( I gunakan vegetable oil aje)
(gaul semua sos dan minyak bijan dalam satu bekas)
1 camca teh kicap pekat
1 camca besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Garan dan gula secukup rasa.
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan campuran sos kicap pekat dan ayam; kacau sehingga sebati. Apabila ayam hampir masak masukkan 1 liter stok ayam dan udang dan masak sehingga mendidih. (Original resipi gunakan stok udang).
- Masukkan sayuran yang disediakan kecuali tomato dan kobis, garam dan gula secukup rasa. Masakkan sehingga sayuran agak empuk.
- Masukkan kobis, tomato, mee dan gaul sebati. Kemudian masukkan bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuat.
- Hidang dengan hiasan bawang goreng dan hirisan daun bawang dan sedap dimakan panas-panas.
- Jika sukakan pedas, boleh dipotong cilipadi.
Source of recipe from Myresipi.com.my
No comments:
Post a Comment