Sunday, 7 September 2008

Kuih Bom




Resipi untuk Kuih Bom

Sebenarnay I gunakan the same recipe as nak buat Donut. SInce bulan ramadhan nie berbuka mesti ada kuih manis and pedas, so kuih pedas jadilah Kuih Bom.

Cara-cara

  1. Instead of buat doh jadi donut yang ada lubang ditengah, I just bentukkan bulat dan tekan sedikit agar leper sedikit. Then biar 30 minit ditudung dengan kain kering sehingga jadi 2 kail ganda.
  2. Goreng dengan api perlahan sehingga perang keemasan. biarkan sejuk seketika.
  3. Masakan sambal tumis ikan bilis. Ikan bilis tidak perlu digoreng dahulu cuma rendam bersama air sebelum dimasakkan bersama sambal yang ditumis. Biar ia pekat dan sebati.
  4. Belah ditengah kuih yang telah sejuk tadi, jangan belah sampai putus. Masukkan sambal ikan bilis di dalamnya dan letakkan hirisan timun.

Source of recipe from mekarmewangi.blogspot and my own creation

No comments: